Mesiac: august 2024

Dobšinská rally ponúkne v závere leta tretí príbeh

Slovenský šampionát v rally pokračuje v polovici septembra ďalšími pretekmi. V závere horúceho leta na Gemeri zaburácajú rýchle vozidlá, prebehne tu 3. RALLYE DOBŠINÁ 2024 opäť s centrom v meste Dobšiná a v obvyklom termíne (13. – 14. 9. 2024). Organizačnej taktovky sa ujal opäť skúsený tím činovníkov z AOS klubu Poprad, ktorí každoročne organizujú v posledných rokoch populárnu Slovakia RallyeTatry. Súťaž sa pôjde pod záštitou zastupujúceho primátora mesta Dobšiná.

Centrom súťaže bude staré banské mesto Dobšiná, ktoré sa v motoristickom svete preslávilo európskymi závodmi automobilov do vrchu pod názvom Dobšinský kopec. Po dvoch úspešne odjazdených ročníkoch rally v Dobšinej napíše tento rok tretí príbeh. Septembrová rally v Dobšinej je zaradená do: Medzinárodné Majstrovstv, Slovenskej republiky v rally – 6. podujatie (MMSR), Majstrovstvá Slovenskej republiky v rally – 4. podujatie (MSR), Majstrovstvá Slovenskej republiky historických automobilov – 5. podujatie (MSR HA), Slovenská trofej pravidelnosti rally historických automobilov – 4. podujatie (STRHP), Slovenský Rally Pohár – 4. podujatie (SRP), Regionálny Rally Pohár – 4. podujatie (RRP), Rally Legend (RL), Rallyškola (RŠ) a Motorsport Rally Cup (MRC).

„Tunajšie mesto automobilovým športom doslova žije a máme tu aj veľkú podporu samotného mesta na čele s novým pánom primátorom Horníkom. Aj v tomto roku sa okrem zaradenia do SRP bude súťaž otvorená aj pre ďalšie posádky (bez licencie) v rámci v rámci Regionálneho Rally Pohára a Motorsport Rally Cupu. Zároveň ide o národné podujatie s povolenou zahraničnou účasťou. Očakávame na štarte viac ako 70 posádok a veríme, že fanúšikovia sa na Gemeri rozhodne nebudú na rýchlostných skúškach nudiť,“ povedal Stanislav Hanzeli, predseda organizačného výboru a riaditeľ Rallye Dobšiná.

Riaditeľstvo súťaže nájdeme v tomto roku novo v Kultúrnom dome na Námestí baníkov v Dobšinej, kde bude umiestnené aj tlačové stredisko. Pred budovou Mestského úradu prebehne v piatok 13. septembra o 18. hodine slávnostný štart. Servisné parkovisko bude umiestnené pre súťažné posádky na dvoch odlišných miestach v Dobšinej, v rámci Majstrovstvá Slovenska v rozľahlých priestoroch spoločnosti EUROBUS (MSR, MMSR, MSR HA), pre pohárové vozidlá (SRP, RRP, MRC) nájdu azyl na ulici SNP pri centre mesta. Samotná rally sa pôjde v sobotu 14. septembra a meria celkom 263 km a obsahuje osem rýchlostných skúšok na štyroch úsekoch v celkovej dĺžke 69,40 km.

V prvej polovici augusta boli uverejnené zvláštne ustanovenia súťaže, zároveň bolo spustené aj elektronické prihlásenie pre posádky prostredníctvom webovej stránky www.sams-asn.sk. „Celková uzávierka prihlášok je stanovená na nedeľu 1. septembra úderom polnoci, uzávierka prihlášok s redukovaným prihlasovacím vkladom je už 25. augusta,“ upresnil Peter Oravec, zástupca riaditeľa a tajomník súťaže. Popradskí usporiadatelia zatiaľ evidujú cez 40 posádok, z popredných jazdcov sú prihlásený víťaz Rallye Tatry Róbert Kolčák (Škoda Fabia RS Rally2), ďalej Marek Špavelko (Ford Fiesta Rally2), Tibor Kovács (Mitsubishi Lancer Evo IX), Artur Dlugosz z Poľska (Ford Fiesta Rally3), Ivan Mutňanský (Škoda Fabia R5), Marián Kekeňák (Ford Fiesta Proto), Kamil Švec (Peugeot 208 Rally4), Martin Koiš (Ford Fiesta Rally4), Tomáš Polovka (Citroën DS3 R3T Max), medzi historikmi napríklad Alar Herrmanson (LADA VFTS) a ďalšie. Ako vôbec prví sa prihlásili popradským organizátorom posádky v rámci MRC Juraj Schwarzbacher, RobertBelák (Citroën VTS C2) a Dezider Krajčovič, Vlado Lieskovec (Škoda 130 LR). V druhej tlačovej správe sa pozrieme na základný program súťaže.

Ďalšie spravodajský servis v rámci 3. Rallye Dobšiná 2024 prinesieme v nasledujúcich tlačových správach. Uverejnené budú postupne na oficiálnej webovej stránke www.dobsina.rallyetatry.sk, na facebookovom a instagramovom profile. Informácie o dobšinskej rally čerpajte aj v mobilnej aplikácii „Sportity“, heslo DOBSINA2024.

V Dobšinej 23. augusta 2024

Roman ORDELT – tlačový tajomník

3. Rallye Dobšiná 2024

FOTO: www.rallyetatry.sk – MIROSLAV MARTINKO

Scroll to top