Dobšiná ponúkne v štartovom poli rad lahôdok

3. RALLYE DOBŠINÁ 2024 ponúkne v doterajšej histórii najkvalitnejší a najpočetnejšie obsadený ročník. Na zozname prihlásených nájdeme celkom 85 posádok z 5 štátov, vedľa jedného vozidla špecifikácia WRC sa objaví na Gemeri celkom 8 vozidiel prestížnej kategórie Rally2. Súťaž sa pôjde v termíne 13. – 14. septembra a k najväčším favoritom patrí Jaroslav Melichárek, Vlastimil Majerčák, Róbert Kolčák a ďalej Zbigniew Gabryš z Poľska. Súťaž sa pôjde pod záštitou zastupujúceho primátora mesta Dobšiná Karola Horníka.

Septembrová rally už tretíkrát zavíta do starého banského mesta v Dobšinej. Usporiadateľom z AOS klub Poprad sa prihlásili súťažiaci zo Slovenska, Česka, Poľska, Estónska a Maďarska. Súťaž je zaradená do: Medzinárodné Majstrovstvá Slovenskej republiky v rally – 6. podujatie (MMSR), Majstrovstvá Slovenskej republiky v rally – 4. podujatie (MSR), Majstrovstvá Slovenskej republiky historických automobilov – 5. podujatie (MSR HA), Slovenská trofej pravidelnosti rally historických automobilov – 4. podujatie (STRHP), Slovenský Rally Pohár – 4. podujatie (SRP), Regionálny Rally Pohár – 4. podujatie (RRP), Rally Legend (RL), Rallyškola (RŠ) a Motorsport Rally Cup (MRC).

V rámci slovenského šampionátu vrátane historikov a legend sa predstaví 45 posádok. So štartovným číslom 1 pôjde bratská posádka Jaroslav a Erik Melichárkovci na vozidle Ford Fiesta RS WRC z topoľčianskeho tímu Melico Racing. Obhajcovia slovenského titulu a minuloroční víťazi dobšinskej rally budú patriť k najväčším favoritom. Štyridsaťšesťročný Melichárek vedie s náskokom 150 bodov „veľký majstrák“ MMSR, ale v „malom“ šampionáte je v štvorkolkách tesne druhý za Kolčákom s odstupom 12 bodov. Práve Róbert Kolčák, kométa rallyového diania na Slovensku, tento rok vyhral slávnu Rallye Tatry a tiež na Dobšinej bude so spolujazdcom Júliusom Lapdavským na vozidle Škoda Fabia RS Rally2 patriť k hlavným adeptom na víťazstvo. Dobšinčan Vlastimil Majerčák sa objaví tentoraz za volantom škodovky, keď vozidlo zo stajne Orsák Rallysport si vyskúšal cez víkend na súťaži seriálu Central European Zone (CEZ) v chorvátskom Kumrovci. Do hry o slovenský titul sa dostal poľský veterán Zbigniew Gabryš. Päťdesiatdvaročný jazdec pozbieral veľa bodov na predchádzajúcich súťažiach v Košiciach a Rešove, ktoré ho katapultovali na priebežne tretiu priečku v slovenskom šampionáte. Gabryš pôjde v Dobšinej so spolujazdcom Damianom Sytym na vozidle Škoda Fabia RS Rally2 zo zlínskej stajne Keane Motorsport.

Svoje jazdecké umenie iste predvedú početným divákom aj český jazdec Karel Trněný (Škoda Fabia R5), Marek Špavelko (Ford Fiesta R5), v minulom roku tretí v Dobšinej Tomáš Fusko (Škoda Fabia S2000), víťaz prvého ročníka Rallye Dobšiná Tomáš Kukučka (Mitsubishi Lancer Evo VI), ďalej Marián Kekeňák (Ford Fiesta Proto) alebo Ivan Mutňanský či Milan Poživil z Česka (obaja Škoda Fabia R5). Po troch rokoch sa vracia na súťažné trate Michal Žiak s vozidlom Škoda Fabia R5, výborný jazdec v závodoch do vrchu a nedávny víťaz na a Jankovom vŕšku.

Napínavé súboje ponúkne trieda 3, kde je prihlásený už istý slovenský šampión Artur Dlugosz z Poľska (Ford Fiesta Rally3), ďalej prioritný jazdec ASN Tibor Kovács, Dominik Benček (obaja Mitsubishi Lancer Evo IX). O predné priečky v nabitej triede 11 ďalej zabojujú Marcel Šandrej, Matej Lazar (obaja Mitsubishi Lancer Evo IX), Marek Jalč (Hyundai i20), Maroš Kysucký (Mitsubishi Lancer Evo IV) a Július Lajoš (Volkswagen Polo Proto).

V rámci dvojkoliek patrí k hlavným hviezdam vedúci jazdec slovenských šampionátov Kamil Švec (Peugeot 208 Rally4), ďalej druhý v priebežnom poradí Patrik Magyar alebo tretí v poradí MSR Jakub Jačišin. K favoritom sa tiež radia Alexander Baffy, Martin Koiš (všetci Ford Fiesta Rally4), Tomáš Polovka (Citroën DS3 R3T Max). V Dobšinej sa ďalej predstavia Adam Leško (Renault Mégane Coupé), Denis Pavlík, Peter Krišanda, Vladimír Hudy (všetci Honda Civic Type R), Peter Klik (BMW E36 M3) a ďalšie. V štartovom poli sa predstaví aj jedna rýdzo dámska posádka v zložení Natálie Samiecová, Michaela Katerina Božská. Táto česko-slovenská dvojica pôjde pri svojej premiére v rally na vozidle Ford Fiesta Rally4 zo stajne Orsák Rallysport. Nie je bez zaujímavosti, že spolujazdkyňa je dcérou súťažnej legendy Emila Horniačka. V rámci hodnotenia šampionátu historikov sa prihlásili tri posádky, ktorým dominuje Alar Hermanson z Estónska (Lada VFTS) a medzi legendami Libor Slavkovský (Škoda 130 MTX).

V malebnej Dobšinej sa rozdelia opäť cenné body aj do pohárového hodnotenia. V rámci štvrtého dielu klasifikácie Slovenský Rally Pohár (SRP) nájdeme celkom 26 súťažiach. O cenné sekundy budú na Gemeri zápoliť líder priebežného hodnotenia Lukáš Braniša (Ford Fiesta), druhý v hodnotení Marek Leško (Renault Mégane Coupé) alebo tretí Igor Plichta (Citroën Saxo). Najnižšie štartové číslo v rámci SRP však povezie Martin Jurečka (BMW E30), ktorý ide v triede RP4 bez nároku na body v absolútnom poradí. Na náročných rýchlostných skúškach v okolí Hnilca a Mlynček pôjde ďalej Ladislav Mokran (Renault Clio Sport), Tomáš Lukáč (Lada 2107), Jozef Šálka ​​(Lada 2105 VFTS), Ján Nahalka (Honda Civic Type R) a ďalšie. Rallyškolu absolvuje Tomáš Janiga (Suzuki Swift).

O body do hodnotenia Regionálne Rally Pohár (RRP) zabojuje celkom 10 posádok. K favoritom v triede X2 patria Stanislav Zeman (Renault Clio Rally5), Peter Fedorčák (BMW 318 iS), Dušan Pagáč (Škoda Fabia), v triede X1 potom Juraj Schwarzbacher (Citroën C2 VTS), Róbert Bereš a Miroslav Pollág (obaja Suzuki Swift). Do klasifikácie seriálu Motorsport Rally Cup (MRC) 2024 sa prihlásili celkom 24 posádky. Vedľa jazdcov z RRP patrí k najväčším ašpirantom na zisk bodov Kolčák, Špavelko, Mutňanský, Pazderák, Polovka, Jačišin, Jurečka, Lukáč, Plichta, Mokran, Zeman, Pagáč a ďalšie. Rally pravidelnosti historikov prilákala tri posádky, chýbať nebude líder priebežnej klasifikácie Gabriel Szenderák na vozidle Škoda Favorit 136 L.

Ďalšie spravodajský servis v rámci 3. Rallye Dobšiná 2024 prinesieme v nasledujúcichtlačových správach. Uverejnené budú postupne na oficiálnej webovej stránke www.dobsina.rallyetatry.sk, na facebookovom a instagramovom profile. Informácie o dobšinskej rally čerpajte aj v mobilnej aplikácii „Sportity“, heslo DOBSINA2024.

V Dobšinej 10. septembra 2024

Roman ORDELT – tlačový tajomník

3. Rallye Dobšiná 2024

Scroll to top